Dag van de Fagot 2016

Schrijf je online in

Dit jaar is er weer een Dag van de Fagot! Een dag voor fagottisten van alle leeftijden en alle niveaus, met workshops, gelegenheid om samen te spelen in trio’s, kwartetten en het Groot FagotEnsemble en een afsluitend concert door enkele professionele fagottisten. Voor jong talent, conservatoriumstudenten en amateurs op D-niveau is er bovendien de mogelijkheid om een masterclass te volgen bij Johan Steinmann.
Ook zal op deze Dag van de Fagot de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van het Fagotnetwerk plaatsvinden.

Praktische informatie
De Dag van de Fagot vindt plaats op zaterdag 22 oktober, van 10-17.00 uur in Kunstcentrum Markant in Apeldoorn, Nieuwstraat 379, 7311 BR Apeldoorn.
Fagottisten van alle leeftijden en alle niveaus zijn van harte welkom.
Leden van het Fagotnetwerk betalen €20,-, niet-leden betalen €40,- of kunnen meteen lid worden van het Fagotnetwerk (€35,- per jaar, inclusief magazine De Fagot) en ook voor €20,- deelnemen. Betalen kan ter plekke.
Mocht de hoogte van de deelnemersbijdrage een belemmering vormen om deel te nemen aan de Dag van de Fagot, neem dan graag via post@fagotnetwerk.org contact met ons op. Dan zoeken we naar een passende oplossing.

Je kunt je vanaf nu aanmelden door hier het online inschrijfformulier in te vullen.

Programma
Het programma van de Dag van de Fagot is als volgt:
9:30 – 10:00:  Binnenkomst, inschrijven voor workshops en ensembles, koffie & thee
10:00 – 10.15: Welkom
10:15 – 11:00: Workshops, Masterclasses
11:15 – 12:00: Workshops, Masterclasses, samenspel in kleine ensembles.
12:00 – 13.30: Lunchpauze & Algemene Ledenvergadering
13:30 – 14.15 : Workshops, Masterclasses
14:30 – 15:15: Workshops, Masterclasses, samenspel in kleine ensembles
15.30 – 16.00: Groot Fagot Ensemble
16:15 – 17:00:  Slotconcert

Workshops
* Workshop ademtechniek door Mette Laugs.

mette-laugs
Het meest essentiële en het grootste geheim van fagotspelen blijft toch wel de ademtechniek. Mette zal in deze workshop diep ingaan op de kunst van een goede, lage ademhaling en je laten ervaren hoe je je adem heel bewust op de juiste plek kunt krijgen (en houden). Een workshop voor de lange adem!

* Workshop Staccato door Mirjam Hendriks en Hans Vos.

hans-vosHeb je ook weleens ruzie met je tong bij die snelle staccato stukjes? Je vingers kunnen het wel, maar je tong houdt het niet bij… Hans Vos en Mirjam Hendriks zullen je in deze workshop aan de hand van een aantal eenvoudige stukken en oefeningen helpen om de problematiek van (snel) staccato op te lossen.

* Workshop orkestspel door Freek Sluijs

Met Freek zullen we kijken naar beroemde, venijnige en wel heel mooie passages voor de fagot uit het symfonische orkestrepertoire. Je kunt ook zelf (lastige) orkestpartijen meenemen. Deze workshop is voor alle spelers vanaf C-niveau.

 

 

* Workshop oude muziek door Thomas Oltheten.


Het spelen van muziek uit de tijd van Bach, Telemann en Vivaldi is een vak apart. Thomas zal uitleggen hoe je nog meer plezier kunt beleven met het spelen van barokmuziek, ook op moderne instrumenten.

 

* Workshop ergonomisch fagotspelen door Maarten Vonk.

maarten-vonk2
De fagot is topzwaar, en dat kan klachten veroorzaken aan schouders, rug of linkeronderarm. Hoe kun je ervoor zorgen dat je ontspannen fagot kunt spelen (en blijven spelen) en je adem vrij kan stromen? In de workshop komen al deze onderwerpen en hun oplossingen aan bod.

* Workshop fagotonderhoud door Yasmin Sollie

yasmin-sollie
Wat kun je zelf doen om je instrument in een zo optimaal mogelijke conditie te houden? Yasmin zal in de workshop fagotonderhoud laten zien, dat je met huis-, tuin- en keukenmiddelen al veel kunt doen!

* Samenspelen in trio’s en kwartetten met spelers van je eigen niveau onder leiding van een professionele fagottist. Van tevoren krijg je de bladmuziek van de stukken die je met de ensemble zult spelen.

* Groot Fagot Ensemble
Traditiegetrouw is er ook een ‘Groot Fagot Ensemble’ op de Dag van de Fagot: het ‘orkest’ bestaande uit een groot aantal fagottisten, van alle niveaus. Onder leiding van Hans Vos zullen we gezamenlijk een stuk repeteren.

Masterclasses
Voor amateurs die op D-niveau spelen, jong talent, conservatoriumstudenten en (jonge) professionals is er de mogelijkheid om een masterclass te krijgen van Johan Steinmann, die decennia lang solofagottist van het Radio Filharmonisch Orkest en docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag geweest is. Er is voor deze masterclasses een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk. Wanneer er meer belangstelling is dan er plaatsen zijn, zal de organisatie een selectie maken.
Voor deelname aan een masterclass betaal je €20,- extra.

Algemene Ledenvergadering (ALV)
Op de Dag van de Fagot vindt dit jaar ook de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van het Fagotnetwerk plaats. Ter voorbereiding op de ALV ontvang je binnenkort per e-mail de agenda, als ook de jaarverslagen van 2015 en de notulen van de ALV van 2015.

Reacties zijn gesloten.