Calefax Rietkwintet wordt 30!

Calefax maakt jubileumtournee met o.a. gastsolisten
Louis van Dijk, Liza Ferschtman en Nora Fischer

calefax30

Blaasorkest, popband, jongensclub, strijkkwartet, theatercollectief, muziekingenieurs, orgelbouwers…Calefax heeft talloze gedaantes. Het kenmerkt het avontuurlijke karakter van dit unieke Nederlandse muziekensemble. Vanaf het allereerste begin (op de middelbare school nog in 1985!) zijn deze rietblazers op zoek gegaan naar nieuwe wegen. Zo heeft het kwintet een heel nieuw genre in het leven geroepen: overal in de wereld zijn rietkwintetten ontstaan dankzij Calefax.

Komend najaar viert Calefax zijn 30 jarig bestaan en viert dat met het boek ´Calefax en de Caleidoscoop´ geschreven door presentator en journalist Lex Bohlmeijer (een boek en nieuwe cd in één) en een jubileumtournee langs zeven concertzalen met gastsolisten pianisten Louis van Dijk en Ivo Janssen, violiste Liza Ferschtman, zangeres Nora Fischer en trimba speler Stefan Lakatos.

Jubileumuitgave Calefax en de Caleidoscoop
Calefax en de Caleidoscoop is een tweedelige jubileumuitgave, een boek en cd in één. Op de cd staan o.a. ‘Waldszenen’ van Schumann, ‘Aus Holberg’s Zeit’ van Grieg en ‘Maktub’ van Willem Jeths, de Componist des Vaderlands; in het boek vertelt Lex Bohlmeijer het uitzonderlijke verhaal van Calefax. Wat is de kracht van deze groep van vijf jongens die zich, elk met hun eigen temperament, in de loop der jaren ontwikkeld hebben tot volwassen mannen en tegelijkertijd zo’n sterke eenheid blijven vormen? Wie zijn ze? Wat bindt ze? Calefax en de Caleidoscoop schetst een uniek groepsportret met aandacht voor de individuele stemmen, opgetrokken uit interviews, foto’s, anekdotes, herinneringen van collega’s en documentair materiaal.

Op zondag 25 oktober wordt het eerste exemplaar van Calefax en de Caleidoscoop uitgereikt aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Jet Bussemaker in Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het jubileumconcert van Calefax. Het boek is daarna te verkrijgen in de boekhandel, in de webshop van Calefax en natuurlijk bij de concerten van Calefax.

Jubileumtournee Calefax 30! start 24 oktober 2015 in de Doelen
Vanaf 24 oktober omringt Calefax tijdens zijn jubileumtournee zich met een keur aan solisten waarmee de afgelopen decennia is samengewerkt. Naar ieder concertpodium neemt Calefax andere solisten mee en haalt herinneringen met hen op. De gastsolisten zijn Louis van Dijk, Liza Ferschtman, Ivo Janssen, Nora Fischer, Louis van Dijk en Stefan Lakatos. Calefax speelt zelf een speciale jubileumcompositie van Rob Zuidam, die daarnaast ook nog een splinternieuw arrangement van Ravels schitterende Ma mère l’oye heeft gemaakt. De uitsmijter van de avond is van  de Syrische klarinettist & componist Kinan Azmeh, een feestelijke finale door Calefax én gastsolisten samen!

Speellijst Calefax 30!
2015
za 24 okt
20:15
De Doelen  | bestel
Rotterdam
met Nora Fischer, Ivo Janssen, Stefan Lakatos

zo 25 okt
20:15
Muziekgebouw aan ‘t IJ | bestel
Amsterdam
met Nora Fischer, Ivo Janssen, Stefan Lakatos
+ presentatie Calefax en de Caleidoscoop

wo 11 nov
20:30
Parkstad Limburg Theaters | bestel
Heerlen
met Liza Ferschtman, Nora Fischer, Ivo Janssen

do 12 nov
20:00
Tivoli Vredenburg | bestel
Utrecht
met Liza Ferschtman, Louis van Dijk, Stefan Lakatos

za 14 nov
20:15
Stadsgehoorzaal | bestel
Leiden
met Liza Ferschtmann, Nora Fischer, Louis van Dijk

2016
vrij 15 jan
20.00
Schouwburg Kunstmin | bestel
Dordrecht

met Ivo Janssen
zo 21 feb
15.00
Ruïnekerk | bestel
Bergen
met Nora Fischer

 

Reacties zijn gesloten.