huisstijl bff

Concours voor professionele fagottisten

Het concours voor professionele fagottisten bestaat uit drie rondes:
– 1e Ronde – Donderdag 28 oktober
– 2e ronde – Vrijdag 29 oktober
– Finale – zondag 31 oktober

Deelname aan het concours voor professionele fagottisten is mogelijk voor maximaal 18 fagottisten. In het geval van meer 18 aanmeldingen heeft de jury het recht een voorselectie te maken.

Iedere deelnemer aan het concours speelt de compositie Het Kastanjespel, dat door Max Knigge in opdracht van het Fagotnetwerk speciaal voor het concours voor professionele fagottisten van Bassoons for Future geschreven is.

Max Knigge schrijft over Het Kastanjespel:
De veelzijdigheid van de fagot! De zingende kwaliteit en daarnaast de krachtige articulatie van het dubbelriet. De stoere laagte en het expressieve hogere register. De gelijkenis met de menselijke stem en ook de in natuur gegronde, aardse klank.

De compositie is in het snelle deel technisch uitdagend maar vol speelplezier en levensvreugde: een spel tussen de musici. De meditatieve melodieën zijn een (innerlijke) zoektocht naar een evenwicht, een vorm waarin we als mensen met elkaar en in de wereld te zijn, een uitnodiging tot reflectie. 

De 4 verschillende versies van het stuk zijn in basis hetzelfde. De oerversie is voor fagot en 4 blazers (samen een kwintet), de versie voor fagot en piano is hiervan de een-op-een vertaling. De versie voor barok-fagot en klavecimbel is getransponeerd maar volgt de spanningsboog. De versie voor contrafagot is getransponeerd met weglating van a-typische (lees: erg hoge) passages.

De overige te spelen werken kiest de deelnemer zelf, met als criteria:
– Het te spelen programma in de 1e ronde duurt maximaal 17 min. (waarvan 7 min. Het Kastanjespel)
– Het te spelen programma in de 2e ronde duurt maximaal 20 min. (waarvan 7 min. Het Kastanjespel)
– Het te spelen programma in de finale duurt maximaal 30 min. (waarvan 7 min. Het Kastanjespel)

Het staat de deelnemer vrij zelf (een) begeleidende musicus / musici mee te brengen. Tevens kan gebruikt gemaakt worden van piano- of klavecimbelbegeleiding door de aanwezige toetsenist.

Lees hier het volledige concoursreglement.

Indien je vragen hebt over het concours voor professionele fagottisten, neem dan contact op met Ilonka Luhrman, jurysecretaris: stekbaas@fagotnetwerk.org

 

Reacties zijn gesloten.