Vrijdag 29 oktober

10.00-10.45 uur – Duurzaam fagotonderhoud door Maarten Vonk
11.00-11.45 uur – Duurzaam fagotonderhoud door Maarten Vonk

Workshop Fagotonderhoud – Maarten Vonk

In de categorie ‘duurzaamheid’: hoe maak en houd je je fagot toekomstbestendig?
Fagotreparateur Maarten Vonk laat je in deze workshop zien hoe je er (zelf) voor kunt zorgen dat je fagot in ene zo goed mogelijke conditie blijft: hoe kun je de luchtdichtheid van je fagot testen én verbeteren? Ook zal Maarten in deze workshop ingaan op het verbeteren van het functioneren van de kleppen: lawaai, speling, obstructies, veerspanning, smering.
Een ‘must’ dan ook, voor iedereen die het leuk vindt zelf een beetje aan zijn instrument te knutselen.

Maarten Vonk

Maarten Vonk begon op 16-jarige leeftijd met fagotspelen. Na en technische opleiding besloot hij toch naar het conservatorium te gaan en in 1979 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Al vanaf 1978 was hij werkzaam als fagottist in algemene dienst bij de radio-orkesten met als hoofdorkest het Radio Filharmonisch Orkest. In 1981 begon Maarten als contrafagottist bij het Nederlands Ballet Orkest. Tevens heeft hij acht jaar contrafagot gespeeld in het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw.

1991 was het moment van omslag. Inmiddels met 2 kleine kinderen ontslag heeft hij ontslag genomen om alle tijd te hebben voor de reparatie van fagotten. Met veel vallen en opstaan moet je dit vak als autodidact leren, want er is geen opleiding voor.
De laatste jaren wordt de specialistische fagotkennis steeds meer overgedragen aan anderen. Bijvoorbeeld aan Bert Sniekers als reparateur in dienst van Adams, de hoofdsponsor van het festival Bassoons for Future.
Echter zijn er ook in het buitenland reparateurs die zich verder willen bekwamen op fagotgebied. Het is leuk om mentor te zijn over de materie van akoestiek, klank, resonantie, stemming, afstellingen en ergonomie.

Na letterlijk duizenden fagotten en 40 jaar verder is het voor Marten nu tijd om af te bouwen. Het is tijd om ook eens wat anders te doen. Reisjes, kamperen, houtdraaien. Gewoon wat anders.

maarten vonk

Reacties zijn gesloten.