Zondag 11.30-12.15 uur – Lezing muziek en genezing door Erik Heineman

Muziek en duurzaamheid aan het bed: ‘Un Pas de Trois’.

(Live music & recovery after surgery: ‘Un Pas de Trois’.)

In de herfst van 2015 startten de eerste vingeroefeningen van het MIMIC – Meaningful Music in Healthcare – project. Doel van het project was om niet alleen het effect van live-muziek op het herstel na een operatie te onderzoeken en om een nieuwe innovatieve muziekpraktijk van ‘person-centered’ muziek te ontwikkelen, maar ook om de interactie tussen patiënten, musici en werkers in de zorg te observeren.

Een ‘snap shot’:

In het boek ‘If Music be the Food of Love, Play on’ (2019) schrijven we ‘Our awareness that music has a transformational potential should be utilized as much as possible’.

Het MIMIC-project heeft deze transformatie bij musici, patiënten en werkers in de zorg gecreëerd. MIMIC heeft onverdeelde aandacht en daarmee liefde gebracht waar onverdeelde aandacht en liefde soms schaars aanwezig, maar oh zo onmisbaar, zijn.

Je zou het musicfulness, kunnen noemen. Een setting waar bijzondere mensen, bijzondere muziek in een bijzondere omgeving onverdeeld aandachtig en liefdevol delen…..met een heel bijzondere gevolg: geluk. Geluk bij musici, patiënten, werkers in de zorg. Een ware ‘Pas de Trois’.

Wat gebeurt er bij Musicfulness?

Musicfulness is mindfulness met muziek als bron van onverdeelde aandacht, van focus. Géén focus, eindeloze gedachten stromen, maken ongelukkig (‘A wandering mind is an unhappy mind’ by Killingsworth en Gilbert, Science 2010; 330, 932).

Mindfulness, onverdeelde aandacht, is de weg naar compassie, naar medeleven, naar liefde voor jezelf en naar liefde voor de ander. Muziek helpt daarbij. Muziek brengt het hoofd tot rust en opent het hart. Muziek is drager van een universele taal, het verbindt, het maakt gelukkig.

 

Reacties zijn gesloten.