International Symphonic Wind Band Festival in Utrecht

Het International Symphonic Wind Band Festival doet Utrecht deze zomer een week lang bruisen van de symfonische blaasmuziek. Van zaterdag 15 t/m zondag 23 juli geeft de crème de la crème uit de internationale muziekwereld haar visitekaartje af met concerten in TivoliVredenburg en optredens in de Utrechtse openlucht. Publiek kan genieten van (semi-)professionele orkesten uit o.a. de VS, Ierland, Spanje, Italië, Hong Kong, Singapore, Zwitserland en natuurlijk Nederland. Zij nemen grote solisten mee zoals Joseph Alessi (solo-trombonist New York Philharmonic), baritonsaxofonist Henk van Twillert en Jörgen van Rijen (Koninklijk Concertgebouworkest). Het festival wordt afgesloten door de Simon Bolivar Youth Symphonic Band uit Venezuela.

Het International Symphonic Wind Band Festival bestaat uit een serie van tien concerten van veertien orkesten in de grote zaal van TivoliVredenburg en diverse openbare activiteiten in de Utrechtse binnenstad. Denk aan muzikale botenparades op de grachten, lunchconcerten in de sfeervolle Jacobikerk en Janskerk en openluchtoptredens op de Stadhuisbrug.

De concerten in TivoliVredenburg geven een actuele dwarsdoorsnede van de symfonische blaasmuziek over de hele wereld. Met hun programma’s presenteren de orkesten juweeltjes uit hun eigen blaasmuziekcanon aan het grote publiek. Zo wisselen bij de Spaanse orkesten uit Barcelona en Bilbao nieuw werk van hedendaagse Spaanse componisten af met muziek van grote 20e-eeuwse componisten uit Spanje en traditionele muziekvormen zoals de sardana. Het Koper- en slagwerkensemble van Symphonisches Blasorchester Schweizer Armee brengt een Zwitsers programma met karakteristieke pastorale, opgewekte muziek en nieuw concertwerk. Daarnaast hebben een aantal orkesten de gelegenheid aangegrepen speciaal nieuw werk te laten componeren. Veel premières te ontdekken dus op het International Symphonic Wind Band Festival.

Bekende solisten uit de klassieke muziekwereld, die hun roots hebben in of een groot hart hebben voor de symfonische blaasmuziek, zijn te gast bij de diverse orkesten. Banda Sinfónica Portuguesa liet een gloednieuw muziekstuk componeren door de Nederlandse componist Chiel Meijering voor de in Portugal werkende Nederlandse baritonsaxofonist Henk van Twillert. Het American Chamber Winds heeft Joseph Alessi, solo-trombonist van het New York Philharmonic, uitgenodigd voor hun openingsconcert van het festival. Vanuit Nederland geven trombonisten Jörgen van Rijen (Koninklijk Concertgebouworkest) en Alexander Verbeek (Rotterdams Philharmonisch Orkest) acte de presence in het Two Bone Concerto van de kersverse Buma Classical Award winnaar Johan de Meij.

Het International Symphonic Wind Band Festival is onderdeel van de tweejaarlijkse internationale WASBE-conferentie. Georganiseerd door de World Association for Symphonic Bands and Ensembles heeft deze bijeenkomst als doel de actuele stand van zaken van de internationale symfonische blaasmuzieksector onder de loep te nemen. Deelnemers van over de hele wereld komen bij elkaar voor lezingen, panelgesprekken, masterclasses, onderzoekspresentaties, repertoiresessies en concerten. De conferentie vindt plaats in het Utrechts Conservatorium en in TivoliVredenburg. De World Association for Symphonic Bands and Ensembles is de enige internationale organisatie van dirigenten, componisten, solisten, uitgevers, docenten, instrumentmakers, instanties, verenigingen en ‘vrienden van de blaasmuziek’. WASBE heeft meer dan 1000 leden uit meer dan 50 landen van over de hele wereld.

International Symphonic Wind Band Festival

zaterdag 15 t/m zondag 23 juli

o.a. TivoliVredenburg, Utrecht

www.wasbe2017.com

Kaartverkoop via https://www.tivolivredenburg.nl/nl/search/?category=&search=wasbe

Het International Symphonic Wind Band Festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en ZIMIHC podium voor amateurkunst.

 

Reacties zijn gesloten.