Ledenmail mei Fagotnetwerk: digitale fagotactiviteiten en toekomstmuziek

 

Beetje bij beetje komt er weer meer bewegingsruimte nu de maatregelen die grote delen van de maatschappij de afgelopen maanden bijna tot stilstand brachten, langzaamaan worden versoepeld. In de culturele sector blijft het voorlopig nog wel behoorlijk stil. Weken vol geannuleerde concerten gaan geruisloos voorbij.

Ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan protocollen en voorzorgsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat concertzalen, verenigingsgebouwen, conservatoria, muziekscholen en alle vergelijkbare locaties de deuren weer fysiek kunnen openen zodra er groen licht is. Tot die tijd zal het samen beleven, creëren en leren maken van muziek nog in digitale vormen voortgezet worden: met live gestreamde concerten, muzieklessen via beeldverbindingen en filmpjes samengesteld uit de opnames van individuele orkestleden die ieder thuis hun eigen partij spelen.
Al deze oplossingen illustreren wel de onuitputtelijke creativiteit en inventiviteit van ons als musici (professional én amateur). En bovenal: de essentie van de aanwezigheid van muziek in ons leven en de mogelijkheid om te kunnen musiceren, beroepsmatig, of als amateur, maar in alle gevallen vanuit onze passie.

Als bestuur van het Fagotnetwerk zijn we achter de (beeld)schermen niet bezig met het opstellen van corona-protocollen, maar wel met diverse andere dingen, waaronder:

Digitale fagotmiddagen in juni en/of de zomer – laat je horen!
Dag van de Fagot en ALV 2020 – najaar 2020, fysiek of digitaal
Bassoons for Future – Fagotfestival in 2021

 

Digitale fagotochtenden in juni en/of de zomer – laat je horen!
Geen orkestrepetities, geen concerten, geen fysieke muzieklessen, geen Dag van de Fagot op 9 mei… Hoe kunnen we in deze tijd toch iets voor elkaar betekenen, als fagottisten onder elkaar? Studeertips voor thuis? Vragen aan een fagotreparateur? Digitale workshops op het gebied van ademtechniek? Een masterclassje via een videoverbinding?

Als bestuur van het Fagotnetwerk willen we graag op een aantal zaterdagochtenden in juni, of in de periode van juni t/m augustus eens per maand, online ‘fagotmiddagen’ faciliteren om zo amateurs en/of professionals met elkaar in verbinding te brengen, vragen te kunnen laten beantwoorden en digitale workshops aan te bieden.

We willen graag van jou, als lid van het Fagotnetwerk, horen waar je behoefte aan hebt en wat je interessant zou vinden om op deze manier te doen, uit te wisselen of te leren.

Daarom zal er op zaterdag 30 mei van 15-16 uur via Zoom een brainstormsessie plaatsvinden, waar we je graag voor willen uitnodigen!

Je kunt deelnemen door te klikken op deze link: https://us04web.zoom.us/j/74147797123?pwd=b0t4Qjl6UWF2VDJCbmdtZktza2xsUT09.

Als je bekend bent met Zoom en een Zoom-account hebt, kun je de volgende gegevens gebruiken om in te loggen:
Meeting ID: 741 4779 7123.
Password: 031866.

Je hoeft je niet van tevoren aan te melden voor dit brainstormmoment, maar dat mag natuurlijk wel. Dat kan dan het beste door te reageren op deze e-mail.

Mocht je op zaterdagmiddag 30 mei niet in de gelegenheid zijn deel te nemen aan de brainstormsessie, maar wel suggesties of wensen hebben voor de invulling of de planning van deze digitale fagotmiddagen, mail je ideeën dan vooral voor 30 mei alvast aan Mette Laugs: evenementen@fagotnetwerk.org.

Dag van de Fagot en ALV 2020 – najaar 2020, fysiek of digitaal
Als de situatie na de zomer dat toelaat, zal er in het najaar nog een Dag van de Fagot worden georganiseerd. Over de datum, locatie en invulling van die dag zullen we je vanzelfsprekend tijdig informeren.

Ook zal na de zomermaanden de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) van het Fagotnetwerk plaatsvinden. Idealiter zullen we deze combineren met de Dag van de Fagot, maar mocht dat niet mogelijk zijn, dan zal deze vergadering in een digitale vorm gegoten worden. Ook hiervoor ontvang je ruim van tevoren nog een uitnodiging.

Bassoons for Future – Fagotfestival in 2021
Het lijkt nog ver weg: oktober 2021, maar ondertussen komt het Fagotfestival in Maastricht van 28 t/m 31 oktober 2021 steeds dichterbij. De voorbereidingen voor het festival zijn inmiddels in volle gang. We zijn als organisatie van het festival in contact met solisten, ensembles, fagotbouwers, zalen, sponsoren en vooral met heel veel fagottisten in en ver buiten de internationale regio van Maastricht.

Wij zien uit naar een heel mooi festival, met op het programma onder meer concoursen voor professionele fagottisten en amateurfagottisten, masterclasses, workshops, concerten, ensemblespel, een uitgebreide expositie en lezingen, allemaal in het teken van de fagot (natuurlijk), maar ook: in het teken van duurzaamheid.
We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot dit festival en hopen je in oktober 2021 in Maastricht te kunnen verwelkomen.

Vind je het leuk om betrokken te zijn bij de voorbereidingen voor dit festival? Dat stellen we zeer op prijs! Neem in dat geval dan ook graag contact met ons op door te mailen naar: post@fagotnetwerk.org. Meedenken, meehelpen, meekijken, meewerken: wees welkom! Ook als je niet in de omgeving van Maastricht woont, wordt jouw betrokkenheid zeer gewaardeerd.

We wensen jou en jouw dierbaren al het goede en zeker ook het behoud van een goede gezondheid, in deze roerige tijd.

Zorg goed voor jezelf en voor de mensen om je heen en hopelijk duurt het niet lang meer totdat we elkaar weer ‘fysiek’ zullen kunnen ontmoeten en weer écht samen muziek zullen kunnen maken!

Hartelijke groeten,

het bestuur van het Fagotnetwerk

Thomas Oltheten
Sander Bakker
Ilonka Luhrman
Mette Laugs
Suzanne van Berkum

Reacties zijn gesloten.