Ledenmail juni Fagotnetwerk: digitale fagotactiviteiten in de zomer en Dubbelrietmiddag in oktober

Nu de coronamaatregelen geleidelijk versoepeld worden, beginnen steeds meer aspecten van het ‘dagelijks’ leven weer enigszins te normaliseren of in ieder geval weer een beetje in beweging te komen. De culturele sector komt echter slechts langzaam weer op gang: het aantal aanwezigen per culturele instelling is immers voorlopig nog zeer beperkt en ook wordt door de meeste (blaas)orkesten nog niet gerepeteerd in afwachting van de uitkomsten van verder onderzoek naar de mogelijke verspreiding van het coronavirus via blaasinstrumenten. De komende zomer lijkt het in de culturele branche dan ook nog behoorlijk stil te blijven, terwijl ondertussen vurig gehoopt wordt dat vanaf het nieuwe seizoen de repetities en concerten weer min of meer in hun gebruikelijke vorm plaats zullen kunnen vinden.

In de tussentijd willen wij, als bestuur van het Fagotnetwerk, je toch de mogelijkheid bieden inspiratie op te doen, ervaringen te delen en je kennis is verbreden op het gebied van fagotspelen, rieten en andere aspecten van de fagot.
Daarom zullen gedurende de hele zomer, elke twee weken van 20 juni t/m 29 augustus, digitale workshops en andere activiteiten aangeboden worden: BasZoom-workshops!

Praktische informatie
Wat: online workshops via het digitale communicatiemedium Zoom, waarbij telkens een professionele musicus ingaat op een bepaald onderwerp.
Wanneer: zes keer op zaterdagochtend van 10.30-11.30 uur, om precies te z
ijn op: 20 juni, 4 juli, 18 juli, 1 augustus, 15 augustus en 29 augustus.
Voor wie: voor fagottisten van elke leeftijd en ieder niveau: meld je gewoon aan als het onderwerp je interesseert!
Kosten: deelname is kosteloos. Na afloop van de workshops is er echter de mogelijkheid tot het doen van een vrije gift.
Aanmelden: meld je uiterlijk de donderdag vóór de betreffende zaterdag aan met een e-mail aan: evenementen@fagotnetwerk.org. Vermeld daarbij voor welke workshop(s) je je wilt aanmelden en wat je spelniveau is. Het is zeker mogelijk je voor meerdere workshops aan te melden: in principe is er geen limiet aan het aantal deelnemers per online activiteit. Voor aanvang van de betreffende workshop ontvang je een e-mail met de Zoom-link waarmee je aan de workshop kunt deelnemen.


Inhoudelijke informatie

Zaterdag 20 juni – 10.30-11.30 uur – Spreekuur speeltechniek met Mette Laugs
Aanmelden: uiterlijk donderdag 18 juni met een e-mail aan evenementen@fagotnetwerk.org, o.v.v. spreekuur speeltechniek
Stel op deze zaterdagochtend al je algemene of juist meer specifieke vragen over repertoire, speeltechnieken, studeertechnieken en andere fagot-kwesties aan Mette Laugs. In principe zal 15 minuten per persoon uitgetrokken worden, wat betekent dat er vier fagottisten ‘actief’ kunnen deelnemen. Echter is het zeker ook mogelijk alleen als ‘luisteraar’ bij deze sessie aanwezig te zijn, en zo toch ook ideeën op te kunnen doen en geïnspireerd te worden op basis van de onderwerpen die aan bod komen. Het speelniveau is niet belangrijk.
Mette Laugs is jarenlang solofagottist van Het Gelders Orkest geweest en is nog altijd heel actief als uitvoerend fagottist in orkesten en ensembles. Daarnaast is zij als hoofdvakdocent fagot aan het conservatorium in Groningen verbonden, waar zij tevens de functie van coördinator binnen de masteropleiding bekleedt.

Zaterdag 4 juli – 10.30-11.30 uur – Koffie-uurtje coronamaatregelen met Thomas Oltheten
Aanmelden: uiterlijk donderdag 2 juli met een e-mail aan evenementen@fagotnetwerk.org, o.v.v. koffie-uurtje coronamaatregelen
Welke impact hebben de coronamaatregelen (gehad) op het leven van professionele musici? Hoe gaan zij om met het wegvallen van tientallen concerten, met digitaal lesgeven en met het zoeken naar mogelijkheden om binnen de ‘anderhalve metersamenleving’ hun vak uit te kunnen blijven oefenen? Deel je ervaringen of laat je inspireren door elkaars ervaringen en ideeën, die perspectief kunnen geven voor de hervatting van repetities van orkesten en ensembles van professionele en amateurmusici, die je kunnen aanmoedigen ondanks de afwezigheid van concerten in de komende tijd wel te blijven spelen en te blijven studeren, of die je gewoon het gevoel kunnen geven dat je niet de enige bent wiens (culturele) er nu opeens radicaal anders uitziet dan je drie maanden geleden had voorzien…
Thomas Oltheten is (barok)fagottist en oprichter en fagottist van het Apollo Ensemble. Tevens is hij actief als uitvoerend fagottist in tal van andere barok- en moderne ensembles en orkesten en als fagotdocent.

Zaterdag 18 juli – 10.30-11.30 uur – ‘In de muziek’: effectief studeren met Wieke Karsten
Aanmelden: uiterlijk donderdag 16 juli met een e-mail aan evenementen@fagotnetwerk.org, o.v.v. workshop effectief studeren
Fagotspelen is een geweldige hobby, die ruimte biedt voor zelfontwikkeling én voor samenspel. Of je nu graag in je eentje speelt of juist het liefst in kamermuziek- of orkestverband, de kans is aannemelijk dat je thuis heel wat uren besteedt aan zelfstudie. Hoe zit het nu precies met dat oefenen? Hoe lang, hoe vaak, op welke manier? In deze online workshop wordt dit het onderwerp van gesprek. Verzamel de komende weken al je vragen en schuif aan!  Wieke Karsten is fluitist en docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en de Nederlandse Fluit Academie. Zij ontwikkelde de methode Musiceren, studeren en het brein en geeft hierover lezingen, workshops en cursussen in binnen- en buitenland. In augustus 2019 verscheen haar (laagdrempelige) boek In de muziek, dat inmiddels lovend is ontvangen. Het wordt een aanrader genoemd voor iedereen die muziek maakt of hier meer over zou willen weten. Zie ook: https://www.aup.nl/en/book/9789463723039/in-de-muziek en www.wiekekarsten.nl.

Zaterdag 1 augustus – 10.30-11.30 uur – Rieten bijwerken en weloverwogen rietenkeuze met Freek Sluijs
Aanmelden: uiterlijk donderdag 30 juli met een e-mail aan evenementen@fagotnetwerk.org, o.v.v. workshop rieten
Je riet begint af te takelen: het bekende en gevreesde euvel…Wat kun je zélf doen om ervoor te zorgen dat je riet toch nog iets langer mee kan? Of dat het in ieder geval weer beter aanspreekt, beter trilt, beter klinkt… Freek Sluijs zal je van tips voorzien voor het bijwerken van rieten om ze beter speelbaar te maken of zo mogelijk zelfs nog een tweede leven te geven. Ook zal Freek vragen beantwoorden over het kiezen van rieten: hoe weet je welke lengte, dikte, houtsoort of welk model je het beste kunt gebruiken (bij het zelf rieten maken) of kunt bestellen (bij het zelf rieten kopen)? Kortom: maak vooral van de gelegenheid gebruik om via deze weg al je vragen over rieten te stellen.
Freek Sluijs is fagottist in het Radio Filharmonisch Orkest. Behalve op zijn moderne fagot speelt hij ook op verschillende historische fagotten.

Zaterdag 15 augustus – 10.30-11.30 uur – Inspelen, meespelen, naspelen met Suzanne van Berkum
Aanmelden: uiterlijk donderdag 13 augustus met een e-mail aan evenementen@fagotnetwerk.org, o.v.v. workshop inspelen meespelen naspelen
‘Een goed begin is het halve werk’; het aloude gezegde. Maar hoe kun je dat inspelen zoal aanpakken? Aan het begin van deze workshop zal Suzanne van Berkum verschillende inspeeloefeningen en -ideeën de revue laten passeren. Eenmaal opgewarmd zal echter snel overgegaan worden tot ‘écht’ muziek maken. Door middel van voor- en naspelen zal in korte tijd van wat op het eerste gezicht misschien een (willekeurige) verzameling noten lijkt, muziek gemaakt worden. Ervaar hoe je, niet zozeer met woorden als wel door goed te luisteren, oor te hebben voor enkele kleine aandachtspunten en deze vervolgens te imiteren, een hoeveelheid ‘noten’ al snel tot ‘muziek’ kunt verheffen, althans vanuit één van de vele mogelijk denkbare interpretaties. Ook bij deze workshop is het speelniveau niet belangrijk.
Suzanne van Berkum is als uitvoerend fagottist actief in tal van orkesten en ensembles en daarnaast als fagotdocent aan verschillende muziekscholen verbonden. 

Zaterdag 29 augustus – 10.30-11.30 uur – Ademtechniek en improvisatie met Mieke van Dael
Aanmelden: uiterlijk donderdag 27 augustus met een e-mail aan evenementen@fagotnetwerk.org, o.v.v. workshop adem en improvisatie
Alles: intonatie, klankvorming, frasering, dynamiek, expressie en niet in de laatste plaats: uithoudingsvermogen en speelplezier staat of valt met een goede ademtechniek. Mieke van Dael zal in deze workshop werken aan alle aspecten van adem en ademsteun via improvisatie. Het is een interactieve workshop, maar ook hierbij is het niveau waarop je speelt is niet belangrijk. Iedereen die zich graag meer bewust wordt van zijn adem en ademsteun, zijn ademtechniek verder wil ontwikkelen (wie wil dat nu niet…?), nieuwe ideeën wil opdoen om het concept van adem en ademtechniek aan anderen uit te leggen, of gewoon nieuwsgierig is naar deze adem- en improvisatieworkshop, is van harte welkom om deel te nemen.
Mieke van Dael is actief als uitvoerend fagottist en tevens fagot- en methodiekdocent aan het Koninklijk Conservatorium, alwaar zij ook coördinator is van het opleidingsprogramma BASIS voor jonge musici. 

Heb je vragen over deze digitale activiteiten, neem dan vooral contact op met Mette Laugs: evenementen@fagotnetwerk.org.
Aarzel zeker ook niet om deze e-mail door te sturen naar andere fagottisten in jouw omgeving die het eveneens leuk zouden kunnen vinden aan deze workshops mee te doen, maar geen lid zijn van het Fagotnetwerk en deze e-mail daarom niet ontvangen. Deelname is namelijk mogelijk voor alle geïnteresseerde fagottisten. En bovendien: hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Tenslotte alvast iets voor in de agenda van het seizoen 2020-2021: als de coronamaatregelen eind oktober voldoende versoepeld zijn om dit toe te staan, zal namelijk op zaterdag 31 oktober in Ede een Dubbelrietmiddag plaatsvinden. Op deze middag zullen fagottisten en hoboïsten gezamenlijk verschillende meerstemmige werken instuderen. Binnenkort volgt meer informatie als ook de mogelijkheid je aan te melden. Zet de datum echter vooral alvast in je agenda; zeker als je in de (wijde) omgeving van Ede woont!

Maak het goed en blijf gezond. We hopen je bij één of meerdere van de digitale workshops in de komende zomer te kunnen begroeten en vroeg of laat graag ook weer bij fysieke fagotactiviteiten! 

Reacties zijn gesloten.