Ledenmail november 2019

De laatste twee maanden van 2019 zijn inmiddels alweer aangebroken. Maanden waarin fagottisten van alle speelniveaus zich met vaak tal van concerten doorgaans niet hoeven te vervelen. Bovendien staan er de komende weken nog allerlei andere leuke en leerzame fagot-activiteiten op de agenda.
Als bestuur van het Fagotnetwerk kijken we terug op een goede Algemene Ledenvergadering op 21 september in Apeldoorn, waarin we Mette Laugs als evenementencoördinator van het Fagotnetwerk hebben mogen verwelkomen, en waarna ’s middags in ensembles nog fanatiek fagot gespeeld is.
Aangezien er ook weer van alles in het verschiet is, in deze e-mail een overzicht van de activiteiten in de komende maanden, met daarnaast nog enkele andere fagot- en Fagotnetwerk-gerelateerde onderwerpen:
 • Pagina gewijd aan Brian Pollard
 • Nieuw lid voor de kascommissie van het Fagotnetwerk gezocht
 • Workshops improvisatie in Hilversum – 9 en 16 november
 • Sergio Azzolini in Heerenveen – 26 en 27 november
 • Sophie Dervaux-Dartigalongue in Den Haag – 27 november
 • Regionale Dubbelrietmiddag in Hoogeveen – zaterdag 1 februari
 • Dubbelrietdag in Tilburg – zaterdag 8 februari
 • Phenix Fagottendag in Tielt – zondag 16 februari
 • Jeugdfagotdag 2020 in Amersfoort – zondag 8 maart 
 • Dag van de Fagot 2020 in Amsterdam – zaterdag 9 mei
 • Toekomstmuziek: Fagotfestival in 2021

Pagina gewijd aan Brian Pollard

Eind 2013 overleed op 83-jarige leeftijd Brian Pollard, de van oorsprong Britse fagottist die van 1953 tot en met 1995 solofagottist van het Concertgebouw Orkest was. En niet alleen solofagottist van het Concertgebouworkest (en van het wereldberoemde Danzi-kwintet): Brian was een legendarisch musicus en een inspirator voor talloze fagottisten, andere musici, en niet-musici. Ben je benieuwd naar deze bijzondere musicus? Neem dan vooral even een kijkje op de speciaal aan Brian gewijde pagina op: www.fagotnetwerk.org. Deze pagina zal in de loop der tijd nog verder in- en aangevuld worden. Heb je zelf herinneringen, opnames, foto’s of andere dingen die een waardevolle toevoeging kunnen zijn aan de webpagina? Neem dan contact op met Freek Sluijs: innovatie@fagotnetwerk.org.

Gezocht: nieuw lid voor de kascommissie van het Fagotnetwerk

Weliswaar voert de penningmeester van het Fagotnetwerk zijn taken zeer zorgvuldig uit, de kascommissie is belangrijk om de juistheid en volledigheid van de financiële administratie en jaarrekening te kunnen waarborgen. De kascommissie bestaat uit (minimaal) twee leden van het Fagotnetwerk, die maximaal twee jaar zitting hebben in de commissie, en controleert jaarlijks het financieel jaarverslag van het voorbije boekjaar. We zijn op zoek naar iemand die Janneke Boonstra als lid van de kascommissie wil opvolgen en samen met Nelly van Oosten de komende tijd de kascommissie wil vormen. We hebben een goede penningmeester en een helder financieel systeem, waardoor de jaarlijkse controle niet veel tijd kost. Heb je interesse, laat het dan weten aan Sander Bakker: penningmeester@fagotenwerk.org. We stellen het erg op prijs!

Improvisatie workshops Mieke van Dael – 9 en 16 november in Hilversum

Op zaterdag 9 en 16 november van 9.00-13.00 uur organiseert fagotdocent Mieke van Dael twee opeenvolgende improvisatie-workshops in het MCO te Hilversum.

In deze workshops ervaar je het klassieke repertoire op een verrassende manier: er zal geïmproviseerd worden op basis van de analyse van het kamermuziekconcert in de serie Seinconcerten dat Bram van Sambeek samen met contrabassist Rick Stotijn en pianist Hans Eijsackers op 29 november in Hilversum zal geven. Bij het improviseren ervaar je samenspelen en naar elkaar luisteren vanuit een ander perspectief, en ontwikkel je gevoel voor en besef van harmonische patronen, voordat er theoretische begrippen aan bod komen. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheid je aan te melden op: www.miekevandael.com.

Sergio Azzolini in Heerenveen – 26 en 27 november

Sergio Azzolini, fagotvirtuoos met wereldwijde bekendheid, zal eind november te gast zijn in Heerenveen en in Huize Voormeer zonder twijfel zeer inspirerende masterclasses geven. Bij deze masterclasses zal het repertoire uit de 18e eeuw, waarin Azzolini gespecialiseerd is, centraal staan. Aanmelden voor de masterclasses is helaas niet meer mogelijk, maar als luisteraar kun je je nog wel steeds opgeven. Naast de masterclasses zal Azzolini op woensdagavond 27 november een concert geven in de Rooms Katholieke kerk te Heerenveen (Crackstraat 13). Voor meer informatie en om je aan te melden als luisteraar, zie: www.voormeerklassiek.nl.

Sophie Dervaux in Den Haag – 27 november

Sophie Dervaux, voorheen (en voor sommigen allicht beter bekend als) Sophie Dartigalongue, de jonge ster-fagottiste en solofagottiste van de Wiener Philharmoniker, komt weer naar Nederland! Op woensdag 27 november zal zij te gast zijn aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om masterclasses te geven.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Alban Wesly, fagotdocent aan het Koninklijk Conservatorium: alban@calefax.nl.

Regionale Dubbelrietdag in Hoogeveen – 1 februari 

Fagottisten uit het noorden van Nederland – opgelet: de eerste activiteit georganiseerd door één van de regio-coördinatoren van het Fagotnetwerk, zal op zaterdag 1 februari in Scala te Hoogeveen plaatsvinden. Een Dubbelrietmiddag met in ieder geval veel samenspel, maar ook verschillende andere activiteiten op het programma zal die dag voor alle fagottisten en hoboïsten uit de regio, en natuurlijk ook voor geïnteresseerde dubbelrietblazers van verder, georganiseerd worden.

Nadere informatie over het programma, de betrokken professionals en de mogelijkheid je aan te melden volgt zo snel mogelijk per e-mail en zal spoedig ook op de website van het Fagotnetwerk te vinden zijn.

Dubbelrietdag in Tilburg – zaterdag 8 februari

Tevens voor fagottisten uit het zuiden van Nederland en Vlaanderen – opgelet: op zaterdag 8 februari zal namelijk in Tilburg, aan de Fontys Academy of Music and Performing Arts, een Dubbelrietdag plaatsvinden. Ensemblespel in grotere en kleinere ensembles en diverse workshops staan die dag op het programma. Solofagottist van Brussels Philharmonic Marceau Lefèvre zal die dag één van de aanwezige fagotdocenten zijn.

Aanmelden kan door het bijgevoegde aanmeldingsformulier in te vullen en per e-mail te sturen aan John Groeneveld: j.groeneveld@fontys.nl. Ook kun je bij John terecht voor alle vragen over deze Dubbelrietdag.

Phenix Fagottendag in Tielt – zondag 16 februari

Begin 2020 is het weer tijd voor de éénmaal per twee jaar terugkerende Phenix Fagottendag. Geïnitieerd door de fagottisten van het Vlaamse Phenix Fagotkwartet is deze Fagottendag sinds jaar en dag een heel leuk evenement, waarin fagottisten van alle leeftijden en ieder spelniveau elkaar ontmoeten en inspireren. Samenspel, masterclasses, workshops en een afsluitend concert door zowel het Phenix Fagotkwartet als deelnemende fagottisten zijn enkele van de programma-onderdelen. De komende editie van de Phenix Fagottendag zal plaatsvinden in de Europahal van het Vlaamse Tielt. Meer informatie zal spoedig te vinden zijn op de website van Vlamo: www.vlamo.be.en voor vragen over deze dag kun je contact opnemen met Dirk Noyen: dirk.noyen@skynet.be.

Jeugdfagotdag in Amersfoort – zondag 8 maart

Alvast voor in de agenda van alle fagottisten tot en met 15 jaar, en voor iedere fagotdocent die er graag bij wil zijn of die leerlingen heeft tussen de 7 en 15 jaar oud: komend jaar zal op zondag 8 maart in Amersfoort de jaarlijkse Jeugdfagotdag plaatsvinden. Het belooft weer een heel leuke dag te worden met veel samenspel en diverse workshops, zoals rieten maken en improviseren. Nadere informatie volgt zo snel mogelijk, en aan alle fagotdocenten met jeugdige leerlingen alvast de vraag om je leerlingen zoveel mogelijk te stimuleren mee te doen aan deze dag. Het is voor jonge fagottisten een uitgelezen mogelijkheid om fagotspelende leeftijdsgenoten te ontmoeten, om op allerlei manieren bezig te zijn met hun – in veel andere omstandigheden vaak toch zeldzamere – instrument en de hele dag muziek te maken met andere jonge fagottisten.

Dag van de Fagot in Amsterdam – zaterdag 9 mei

Ronald Karten neemt na meer dan twintig jaar solofagottist geweest te zijn van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, afscheid van dit orkest. Tevens zal dit zijn laatste jaar als hoofdvakdocent fagot aan het Conservatorium van Amsterdam zijn. Op 9 mei 2020 zal in samenwerking met Ronald en alle andere fagotdocenten van het Conservatorium van Amsterdam (Jos de Lange, Simon Van Holen (ook contrafagot) en Benny Aghassi (barokfagot)) daarom de jaarlijkse Dag van de Fagot plaatsvinden in het Amsterdamse conservatorium. Over het programma voor die dag en de mogelijkheid je aan te melden volgt op een later moment verdere informatie, maar ook deze datum kun je dus alvast in je agenda noteren!

Toekomstmuziek: Fagotfestival in 2021

Met het festival Fagot Centraal  in Groningen, in het voorjaar van 2017, nog enigszins vers in het geheugen, zijn inmiddels achter de schermen de voorbereidingen voor de volgende editie van een door het Fagotnetwerk en de stichting Fagotfestival georganiseerd meerdaags festival met concoursen, recitals, samenspel, masterclasses, workshops en een uitgebreide expositie voor fagottisten van alle spelniveaus al in gang. Van 27 t/m 31 oktober 2021 zal ons festival plaatsvinden in Maastricht.
Heb je nog geen agenda voor 2021? Maak je dan geen zorgen: we zullen je in de komende twee jaar nog vaker informeren over het festival, en hopen je die dagen in de prachtige, internationaal georiënteerde stad te kunnen begroeten!

Hartelijke groeten, en graag tot ziens bij één of meerdere van de activiteiten,

het bestuur van het Fagotnetwerk,

Thomas Oltheten, voorzitter

Sander Bakker, penningmeester
Freek Sluijs, bestuurslid innovatie

Ilonka Luhrman, online communicatie en webbeheer

Mette Laugs, evenementencoördinator

Suzanne van Berkum, secretaris

Reacties zijn gesloten.