Dag van de Fagot 2019 – zaterdag 25 mei in Den Haag

Workshops

Alban Wesly
Is dat óók fagot??
Verrassende, nieuwe speeltechnieken op fagot

Alban Wesly heeft intensief samengewerkt met tientallen componisten, die vaak op zoek zijn naar ‘special effects’ op de fagot. Kwarttonen, kleurtrillers, multiphonics en ‘mini-trompet’ — de meeste klanken zijn eenvoudiger te produceren dan je denkt! Alban geeft en korte demonstratie en leert de deelnemers een paar effectieve grepen/speelmanier aan. Een workshop die deurtjes opent naar verrassende, nieuwe klankmogelijkheden op ons instrument.

Mieke van Dael
Improviseren kan dat ook op fagot?
Verrassende nieuwe werkvormen om je fagotspel te verrijken.

Bij improviseren wordt al snel gedacht aan Jazz-muziek. Maar improviseren kan ook vanuit het klassieke repertoire. De afgelopen jaren heeft Mieke van Dael samen met collega’s aan het Koninklijk Conservatorium onderzoek gedaan naar improvisatie in het klassieke genre. Ook heeft ze zich bij de studiegroep puntComp verdiept in Creative Music Making, een werkvorm die aan de Guildhall School of Music and Drama zijn oorsprong vindt. Mieke laat in deze workshop de deelnemers ervaren hoe ook op fagot met deze werkvormen kan worden gewerkt. Ervaar hoe deze creatieve mogelijkheden je fagotspel verrijken!
NB: neem indien mogelijk een tuigje/draagkoord mee voor de workshop van Mieke

Mieke van Dael
Zonder bladmuziek een repertoirestuk voorbereiden – hoe werkt dat op fagot?
Muziek van binnenuit, eerst spelen, dan lezen.
Als we een stuk willen instuderen, zijn we al snel geneigd om meteen de bladmuziek op de lessenaar te zetten. Kan dat ook op een andere manier? In 2016 heeft Mieke van Dael deMasteropleiding Music Education According to the Kodály Concept afgerond, met eenonderzoekspresentatie over het integreren van aspecten uit de Kodály-filosofie en -methodiek in het instrumentale onderwijs. Mieke laat je in deze workshop kennismaken met enkele van deze aspecten en laat zien hoe je ook zonder bladmuziek een fagotkwartet kunt instuderen. Ervaar hoe auditief werken een dimensie aan je fagotspel toevoegt.
NB: neem indien mogelijk een tuigje/draagkoord mee voor de workshop van Mieke

Gretha Tuls
Eerste Hulp Bij Orkestpartijen

Als solofagottiste van het Residentie Orkest en voormalig solofagottiste van onder andere het Hallé Orchestra in Manchester, Birmingham Symphony Orchestra en diverse andere, gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland, heeft Gretha een schat aan ervaring met het (symfonische) orkestrepertoire. Neem je eigen orkestpartijen of auditiefragmenten mee om daar samen met Gretha aan te werken, en laat je adviseren over hoe je de lastige passages het beste kunt spelen en kunt studeren.

Wouter Verschuren
Historische fagotten – is dat óók een fagot?
Wil je wel eens weten en zelf ervaren hoe dat gaat, fagot spelen met maar een stuk of vijf kleppen? Wouter geeft je de gelegenheid de barokfagot uit te proberen, en geeft bovendien antwoord op al je vragen over deze voorlopers van de moderne fagotten.

Yasmin Sollie
APK voor je fagot (Alle Polsters- en Kleppencontrole)
Maak van de gelegenheid gebruik om je fagot eens kundig na te laten kijken. Yasmin Sollie zal aanwezig zijn om je fagot onder de loep te nemen en kleine onvolkomenheden meteen op te lossen. Bovendien zal hij laten zien hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je instrument in een zo goed mogelijk staat blijft, en welke kleine reparaties je met huis- tuin en keukengereedschap ook gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Ook kun je al je vragen over je fagot deze dag op Yasmin afvuren.

Erik Reinders
Rieten – wat te doen als ze (nog niet, of juist weer bijna helemaal) af zijn? Iedere fagottist kan erover meepraten: de crime, of de uitdaging, van rieten. Erik Reinders zal in deze workshop aandacht besteden aan het afwerken en bijwerken van rieten, en uitleggen wat je kunt doen wanneer rieten in de loop van de tijd op bepaalde vlakken in kwaliteit achteruit gaan. Voor de liefhebbers zal er ook naar contrafagotrieten gekeken worden en tevens zal Erik het opbinden van rieten, de eerste fase van het rieten maken, aan bod laten komen. Wie zich op dit laatste wil voorbereiden kan zelf ook uitgestoken en geprofileerde houtjes meebrengen.

Erik Reinders
Contrafagot – hoe werkt die?
Ook voor de grote en nog een octaaf lagere broer van de fagot, de contrafagot, zal aandacht zijn. Erik Reinders is als contrafagottist van het Residentie Orkest volledig thuis in de gebruiksaanwijzing van deze grote jongen. Een uitgelezen mogelijkheid dan ook, om de contrafagot ook zelf weleens proberen, of al je vragen over dit instrument eens af te vuren op een contrafagotspecialist.

Masterclasses

Alban Wesly en Gretha Tuls
Masterclasses – Moderne fagot
Neem zelf repertoire mee waar je graag met Gretha of Alban aan zou willen werken.
Pianobegeleiding door Jelger Blanken is mogelijk.
In de masterclass van Gretha kan desgewenst de nadruk gelegd worden op de technische aspecten van het spelen, gebaseerd op Drills van Ole Kristian Dahl.

Wouter Verschuren
Masterclass – Barokfagot of moderne fagot
Neem zelf repertoire mee waar je graag met Wouter wilt werken.
Klavecimbelbegeleiding door Marion Boshuizen is mogelijk.
Suggestie van Wouter: speel eens iets onbekends uit de 17e of 18e eeuw! Zoals:

Braun – Caprice 3, 10, 15, 17, 21, 23 (Uitgave: Amadeus BP409)
Besozzi – Sonate in Bes (Uitgave: Castejonmusic editions)

Samenspel

Trio’s en kwartetten – moderne fagot
Ensemblespel in trio’s en kwartetten o.l.v. een professionele fagottist
Wat is er leuker dan met twee fagotten samenspelen? Met drie of zelfs vier fagotten samenspelen natuurlijk! Onder leiding van een professionele fagottist zal er volop gelegenheid zijn met andere fagottisten van vergelijkbaar niveau trio’s en kwartetten te spelen. Heb je daar wel oren naar? Meld je dan vooral aan voor het samenspel. Vooraf krijg je de bladmuziek toegestuurd, maar mocht je zelf ook leuke stukken voor drie- of vierstemmig fagotensemble hebben, dan mag je die zeker meenemen.
NB: Deze ensembles zullen de gerepeteerde stukken niet tijdens het slotconcert uitvoeren.

Lekker laag! – Historische fagot op 440 Hz en moderne fagot
Meerstemmige parels uit de Renaissance o.l.v. Wouter Verschuren
Onder leiding van Wouter Verschuren zal meerstemmige muziek uit de Renaissance aan bod komen. Stijlbewust samenspelen en tegelijkertijd kennis maken (of je kennis verruimen) met dit prachtige repertoire uit deze periode van zelfs nog voor J.S. Bach. Alle gevorderde dulciaan spelers met een instrument op 440 Hz en bespelers van moderne fagotten zijn welkom om zich voor dit samenspel aan te melden.
NB: Deze ensembles zullen de gerepeteerde stukken niet tijdens het slotconcert uitvoeren.

Reacties zijn gesloten.