Ricciotti’s Beestenbende

de 41 jonge, getalenteerde muzikanten van het Ricciotti staan te trappelen: vandaag begint de repetitieperiode voor hun nieuwe tournee (1 t/m 7 januari). Deze tournee leidt hen langs allerlei dierennamen uit de Nederlandse topografie (Beverwijk, Dieren, Katwijk) en naar beestachtige locaties als dierenopvang, maneges en plaatsen met namen als Wielewaal, Drommedaris en De Duif. Dit allemaal vanwege het dierenthema van de concertreeks die niet voor niks de titel ‘Ricciotti’s Beestenbende’ draagt.

Ook het te spelen repertoire is geheel in thema: de Nachtigall Polka van Strauss, Blackbird van The Beatles, Scarlatti’s kattenfuga, Some skunk funk van de Brecker Brothers, maar ook What does the fox say van Ylvis en Dikkertje Dap. Natuurlijk ontbreken de Twee motten van Dorus ook niet! Speciaal voor deze optredens componeerde Trevor Grahl het muziekstuk Canus Quixotus: acht dierensketches vol hilariteit, dierengeluiden en bijna-ontploffingen die doen denken aan de gekte van Looney Tunes.

Bijzonder is de uitvoering van het Concerto Grosso van Ton de Leeuw (what’s in a name). Dit is het eerste uitgegeven werk van deze componist dat hij in 1946 op zijn twintigste schreef. Het stuk wordt nagenoeg nooit uitgevoerd maar iets meer dan zeventig jaar na uitgave zetten leeftijdsgenoten van de toenmalige componist het weer op de lessenaar. Het Concerto Grosso schreef De Leeuw vlak voordat hij naar Parijs reisde om bij Messiaen te studeren en is nog flink beïnvloed door componisten als Badings, Pijper en Hindemith. Het is een opmerkelijk virtuoos gestructureerde compositie met zeer economisch gebruik van materiaal. Een octotonisch thema vormt de basis van de drie delen, waarin een concertino (2 violen, 1 cello) de dialoog aangaat met het strijkorkest. Imitatie-en fugapassages zijn knap uitgevoerd, zeker gezien de nog jonge leeftijd van de componist. Het Ricciotti speelt de laatste twee delen (Lento e sostenuto/Vivace) die qua thematisch materiaal echt een eenheid vormen.

Tournee Ricciotti’s Beestenbende
Ricciotti ensemble o.l.v. Leonard Evers
Sterre Konijn, zang
1 t/m 7 januari 2018
diverse locaties door heel Nederland
www.ricciotti.nl

Reacties zijn gesloten.