Subsidie voor “De Nieuwe Fagotgeneratie”

 

Het VBSFonds heeft aan het Fagotnetwerk een subsidie toegewezen voor het project “De Nieuwe Fagotgeneratie”.

“De Nieuwe Fagotgeneratie” als project is opgezet om voor de toekomst jongeren aan het fagot spelen te krijgen. Dit project omvat:
·         het publiek toegankelijk tweejarig concours voor amateurfagottisten van het Fagotnetwerk en
·         de jeugddag 2013.
Met het project wil Fagotnetwerk de jeugd enthousiast maken en begeleiden in hun ontwikkeling op de fagot. Jonge fagottisten kunnen elkaar leren kennen en zich voorbereiden op deelname aan een concours.

De Nederlandse componist Ruud van Eeten schrijft het verplichte werk voor fagotsolo. Tijdens de jeugddag op 3 februari 2013 in Almere (NL) wordt dit concourswerk gestudeerd met de jonge spelers die zo kennismaken met de muziek en speeltechniek.

Verder zijn er op deze jeugddag diverse activiteiten gepland voor jonge fagottisten uit Nederland en België zoals:
·         samenspel in klein en groot verband,
·         rieten maken,
·         zelf een pvc­-fagotje bouwen.

De dag is tevens de start voor de voorbereiding voor het amateurfagotconcours in november 2013. Tijdens dit concours worden er op drie niveaus programma’s voorgespeeld en beoordeeld door professionele fagottisten. De winnaars krijgen enkele lessen aangeboden van een topdocent naar keuze. Alle deelnemers krijgen een juryverslag met op- en aanmerkingen om zich verder te ontwikkelen.

In 2012 werd de eerste fagotjeugddag georganiseerd. Dit was een groot succes en inspireerde tot verdere ontwikkeling. Het snel veranderende culturele landschap geeft alle aanleiding ons te richten op de jeugd: momenteel worden fagotlessen aan muziekscholen beëindigd en orkesten opgeheven. Voor professionele fagottisten verdwijnt een groot gedeelte van hun bestaan en voor de jonge fagottisten verdwijnen hiermee de “voorbeelden”.

Het VSBFonds waardeert ons initiatief.

Reacties zijn gesloten.