Tweede deel 3,2,1…Fagot los!

Bericht van Hans Vos en Mirjam Hendriks-Stempher:

Na een jaar van intensief maar enthousiast zwoegen en ploeteren ligt het tweede deel van 3, 2, 1…Fagot los! bij de drukker.
Begin september gaan de eerste bestellingen de deur uit.
Ook dit deel hebben we geschreven voor voor alle grote en kleine fagotten in de stemmingen C, F en G. Zowel de Nederlandse als de Vlaamse notennamen zijn toegepast. In dit deel zijn de noten kleiner, omdat de algemene leesvaardigheden van de leerling toe nemen.

Voortbordurend op het eerste deel zijn we verder gegaan met de systematische ontwikkeling van het fagotspel. Er is daarbij rekening gehouden met de motorische ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is het aanbieden van de Bes1 voordat de B1 wordt geleerd, omdat voor deze laatste noot een fijnere motoriek is vereist. Langzaam worden de etudes langer, om de spier- en ademshalings-ontwikeling te trainen zodat spelen in een orkest geen grote overgang is.

Naast de eigen ‘liedjes’ bevat ook dit boek weer bekende klassieke fragmenten.
We kruipen in de rol van de kat bij Peter en de Wolf, spelen een lied van H.L. Hassler dat Bach zomaar mocht gebruiken voor zijn Mattheus-passie en treuren in de 1e symfonie van Mahler met de dieren in het bos die de dode jager naar zijn graf dragen in Vader Jacob in mineur.

Het boek bevat 72 pagina’s vol muziek, afgewisseld met speelse tekeningen van Pieter Drift. In dit deel zijn steeds minder etudes van (Nederlandse) tekst voorzien, waardoor de ritmische ontwikkeling nu vanuit het muziekbeeld wordt bevorderd. Samen met deel 1 bestrijkt de methode de noten van Bes1 tot g1. Er wordt aandacht besteed aan het spelen van een baslijn en vulnoten. Articulatie en dynamiek komen ook aan bod: dan spreekt de Symfonie met de Paukenslag van Joseph Haydn tot de verbeelding!

We maken ook kennis met simpele triolen.
Door middel van een tekening van pianotoetsen wordt inzichtelijk waarom een Dis/Re kruis hetzelfde gespeeld wordt als een Es/Mi mol.

Ook dit keer zijn alle etudes weer van begeleidingen voor C-, G- en F-fagot voorzien, als steun en stimulans bij het spelen en als verkapte metronoom.
Elk liedje/etude heeft meerdere begeleidingen, met verschillende snelheden. Daarmee zijn de begeleidingen bruikbaar voor zeer jonge kinderen én voor ouderen die iets meer uitdaging willen hebben.
Hoewel we dat zelf niet aanraden (de grote muziekpedagoog Susuki gebruikte vlak na de oorlog al speciale lp’s als begeleidingsbestanden voor zijn leerlingen) kan het boek ook uitstekend zonder de cd gebruikt worden.

Dankzij subsidie van de Stichting Triodos Foundation komt binnenkort de geheel vernieuwde website www.fagot-los.nl met informatie voor kinderen, tips, spreekbeurtmateriaal en extra (samenspeel)muziek.
Hier vindt u nu al meer informatie over de methode, het tot stand komen en enkele didactische onderbouwingen.

De prijs bedraagt zowel voor Nederland als België €24,95
excl. €3,50 verzendkosten.

BESTELLEN
– via het bestelformulier
– bij www.fagot.nl
– bij www.bol.com
– bij Amsterdam Bassoon Center
– bij Riet en Fagot
Of mail naar froxx.nl@gmail.com

3, 2, 1 … Fagot Los! is een uitgave van Froxx presentations, muziek-educatieve projecten.

Meer informatie over de nieuwe fagotmethode en over ons is te vinden op de website www.fagot-los.nl.

fagot los fagotboek

Reacties zijn gesloten.