Van de voorzitter…

Hoewel ik echt niet van plan was om me voor een derde keer in te schrijven, begreep ik dat dit wel een item was waar Fagotnetwerk een oplossing voor zocht. Er werd een creatieve oplossing bedacht: ik zou gevraagd worden als jury-voorzitter. Dat leek me eigenlijk wel heel leuk en ik heb ietsje te vroeg “ja” gezegd. Later bedacht ik me, wat professionele jury-leden er wel niet van zouden vinden als ze onder leiding zouden staan van een amateur, ook al zou er op inhoudelijk gebied geen sprake van zijn. Ook vroeg ik me af, of de latere winnaars niet liever toegesproken zouden worden door een prof. Ver na het derde concours is dit via mail-wisseling nog eens nabesproken, in de aanloop naar het vierde concours. Daarin werd mij duidelijk dat mijn bedenkingen begrijpelijk, maar bij nader inzien niet hinderlijk van invloed zijn op het hele proces.
Ik heb tijdens dat derde concours wel ervaren dat het sowieso nodig is dat iemand de procedures en de tijd bewaakt. Of ik het heel erg hardop gedacht heb of niet, maar: de uitkomst was dat de totaal-winnaar niet persé een deelnemer hoeft te zijn uit de hoogste categorie.
Als voorzitter kun je eindelijk eens luisteren naar alle deelnemers. Zelf heb ik me als deelnemer steeds optimaal voorbereid: aan de voorbereiding kon het niet liggen om het niveau van dat moment te halen. Misschien heb je daarom ook meer oog voor wie in de voorbereiding een steekje heeft laten vallen. Als voorzitter heb je geen inbreng in de beoordeling. Wel heb je van alles waargenomen en is het een bevestiging van je waarneming als je hier en daar (maar lang niet over alles) dezelfde conclusies van de jury-leden verneemt.
Deelnemers die Engelstalig ingesteld zijn, moeten in het Engels toegesproken worden. Daar had ik me van tevoren geen rekenschap van gegeven en dat ging me niet makkelijk af. Op vakantie moet ik ook altijd eerst een week ergens zijn voordat alles weer een beetje terugkomt. Ondanks dat, kreeg ik terug dat de mensen de dag prettig vonden verlopen en omdat ik opnieuw gevraagd ben om voorzitter te spelen tijdens het vierde concours, geloof ik dat dat ook daadwerkelijk zo is. Eens kijken of ik dat opnieuw kan waarmaken. We zullen het op 12 oktober 2013 merken.

Bram de Jong

Reacties zijn gesloten.