Voor blazers door Huismuziek

 

 

 

In september en oktober 2012 organiseert Huismuziek maar liefst tien cursussen voor blazers! Als eerste op het programma: Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Huh? Voor blazers? Ja! We weten dat het publiek van Canto Ostinato breder is dan alleen pianisten. Naar het introductiecollege op 8 september kunnen alle geïnteresseerden komen luisteren.

Canto Ostinato van Simeon ten Holt
8 september: introductiemiddag voor iedereen die geïnteresseerd is, 6 oktober: workshopdag voor pianisten
Simeon ten Holt schreef zijn Canto Ostinato voor meerdere toetsinstrumenten tussen 1976 en 1979. De partituur bestaat uit een aantal lagen en kan door twee of meer pianisten worden uitgevoerd. Het minimalistische en hypnotiserende stuk beluisteren is al een hele ervaring, maar hoe is het om het zelf te spelen? De cursisten spelen het op vier piano’s onder leiding van meesterpianist en componist Jeroen van Veen. Hij is een groot pleitbezorger van deze muziek in binnen- en buitenland en speelt de muziek van Ten Holt al jaren. Onder zijn inspirerende leiding wordt de cursist ingewijd in de uitvoeringspraktijk van de meeste succesvolle componist van deze tijd. Kijk hier voor meer informatie over het introductiecollege en hier voor meer informatie over de workshopdag.

Yoga voor musici
8 en 22 september, 6 oktober, 3 en 17 november en 1 december 2012
In deze cursus maakt de cursist op een rustige manier kennis met yoga, zonder halsbrekende toeren. Door coördinatie- en ademhalingsoefeningen te doen en diepe ontspanning te leren kan hij beter omgaan met zijn lijf, het ‘eerste instrument’. De cursist leert onnodige spanningen waar te nemen en ervaart het bevrijdende effect van het loslaten, wat zijn spel ten goede komt. Er wordt rekening gehouden met persoonlijke wensen of problemen en vanaf de derde workshop is er gelegenheid om kort voor te spelen. De docent, Prunellla Pacey, is professioneel altvioliste en gecertificeerd yogadocent. Kijk hier voor meer informatie en om in te schrijven.

Dirigeren voor vakmusici
8, 15, 22 en 29 september 2012
Deze intensieve cursus is bedoeld voor vakmusici die de basisvaardigheden van het dirigeren willen leren. Op de eerste cursusdag behandelen we de basistechniek en alle belangrijke maatsoorten. De deelnemers vormen een ensemble en iedereen krijgt de gelegenheid om dat ensemble te leiden, waarbij de cursist aanwijzingen en feedback krijgt. Er is aandacht voor alle aspecten van het dirigeren: lichaamshouding, repetitietechniek, partituur lezen, slagtechniek, aanwijzen van de verschillende instrumentgroepen en werkhouding. Door al deze aspecten te bestuderen en te oefenen staat de dirigent met meer vertrouwen voor een ensemble. Het repertoire wordt op een later tijdstip bepaald. Docent Hebe de Champeaux is dirigent, violist en mezzosopraan. Meer informatie en inschrijven via info@huismuziek.nl of klik hier.

Opstaporkest
15, 29 september en 6 oktober 2012
De meeste cursussen van Huismuziek zijn voor spelers die al ervaring hebben met samenspel. Voor muzikanten die dat niet hebben, maar wel graag willen samenspelen, organiseert Huismuziek deze orkestcursus! Remco Krooshof doet de beginselen van orkestsamenspel uit de doeken. Wat doet de dirigent? Hoe leer je op tijd in te zetten? De muziek komt uit alle perioden en stijlen en wordt speciaal voor de cursus gearrangeerd door Barbara Karst. Ter voorbereiding wordt de bladmuziek toegestuurd. Blijkt een partij te moeilijk, dan wordt die aangepast. Na afloop van de cursus krijgt de cursist advies over zijn speelniveau, dat hij bij aanmelding van een cursus kan gebruiken. Meer informatie en inschrijven via info@huismuziek.nl of klik hier.

Schubert Octet
16 en 23 september 2012
Graaf Ferdinand Troyer, begaafd amateurklarinettist, vroeg Schubert een stuk ‘in de geest van Beethovens populaire septet opus 20’ te componeren. Schubert voegt aan die bezetting een tweede viool toe en schrijft zijn schitterende octet in F. Het thema van het eerste deel is ontleend aan Schuberts Lied Der Wanderer. Aan het begin van de cursus geven de docenten achtergrondinformatie over het ontstaan en de structuur van de compositie. De eerste vioolpartij is virtuoos en alleen haalbaar voor iemand die gewend is solistische partijen te spelen. Docenten Alexej en Oscar zijn respectievelijk violist en klarinettist. Dit biedt twee verschillende inzichten. VOL VOOR KLARINET EN FAGOT! Meer informatie en inschrijven via info@huismuziek.nl of klik hier.

Blazersensembleweekend
29-30 september 2012
In dit weekend krijgen cursisten de kans het samenspelen te beleven in zowel een homogene (vier klarinetten, vier fluiten enzovoort) als een heterogene samenstelling (blaaskwintet). Op zaterdagavond wordt in een dixtuor (dubbel blaaskwintet) gespeeld. Zowel bestaande ensembles als individuele spelers kunnen zich aanmelden. We zoeken muziek uit van allerlei stijlen. Docenten Ingrid Slangen en Francien Post geven deze cursus wegens succes voor de vierde keer en zijn klarinettiste en dwarsfluitiste. VOL VOOR DWARSFLUIT! Meer informatie en inschrijven via info@huismuziek.nl of klik hier.

Beethoven, 1e symfonie voor blazers
6-7 oktober 2012
Word welgemutst van de wervelende blazerklanken in deze twee unieke stukken: Joachim Raffs sinfonietta (kleine symfonie) uit 1873 en Georg Schmitts arrangement van Beethovens eerste symfonie uit 1817. Beide werken zitten vol pit, frisheid en humor en zijn in klassieke stijl geschreven met kennis van het karakter van elk blaasinstrument. Schmitt maakte heel wat bewerkingen voor blaasensemble, maar vond Beethovens eerste symfonie uiterst geschikt door de prominente rol die de blazers in het origineel hebben. Docent is Geert Baeckelandt. Meer informatie en inschrijven via info@huismuziek.nl of klik hier.

Arrangeren voor vakmusici
29 oktober en 5, 12 en 19 november 2012
In deze cursus leren de cursisten bestaande stukken arrangeren voor kleine groepjes instrumentalisten met bijvoorbeeld uiteenlopende niveaus of veel verschillende instrumenten. De deelnemers nemen hun instrument mee en vormen een ensemble, waarvoor de arrangementen geschreven worden. De stukken worden vervolgens door de hele groep gespeeld en geëvalueerd. Tussen de sessies in werken de cursisten de stukken uit. Zo kunnen we tijdens de les meer aandacht en tijd besteden aan besprekingen en correcties. Na afloop van de cursus ontvangt elke cursist een certificaat. Docent Michel Havenith is koor- en orkestdirigent en organiseert met zijn eigen bedrijfje muziektrainingen voor amateurs en professionals. Meer informatie en inschrijven via info@huismuziek.nl of klik hier.

Reacties zijn gesloten.